Home

Nieuws

 Speelsteden

Fan ambassade

Het weer

De FSI

Contact

 

 

 

 

 

 

EURO 2008 eten en drinken Zwitserland

 

Eten en drinken in Zwitserland

 

 

We spelen dus 3 wedstrijden in Bern, Zwitserland. Zwitserland had de naam duur te zijn, maar dat valt momenteel wel mee. Voor een driegangendiner in een gemiddeld restaurant moet je rekenen op CHF 30,- tot CHF 50,- (€ 20,- tot € 33,-) per persoon. De raststättes langs de Zwitserse snelwegen hebben vaak gezond en lekker eten.  Als je met de auto die kant op gaat, neem dan in plaats van de gebruikelijke snelle ongezonde hap eens een keer wat extra fruit of een goede fruitsalade. Of neem een maaltijd met veel verse groente. Je zal zien dat je je daarna een stuk frisser en gezonder voelt.

In de steden kan je op veel plaatsen de meest uiteenlopende gerechten krijgen. Vooral Italiaans eten wordt vaak geserveerd in de restaurants. En zeker rondom Euro 2008 zullen de Zwitsers de supporters proberen te verleiden om aan te schuiven voor een typisch Zwitserse kaasfondue. En eerlijk is eerlijk: de Zwitserse keuken heeft ook veel variatie doordat er 4 verschillende taalgebieden zijn met elk hun eigen cultuur en eten. Er is een keuken met Waadtlandse saucisson en lookgroente. Een keuken met ribelmais uit St. Gallen en meerforel uit het Bodenmeer. Wallis is beroemd om zijn raclette, het Bündnerland om zijn Capuns, Zürich om zijn geschnetzeltes en Ticino om zijn polenta. Voor de duidelijkheid: Basel hoort bij het Duitse deel en het eten is dan ook Duits georiënteerd. Zürich wil graag internationaal overkomen en heeft veel verschillende soorten restaurants. Bern is echt Zwitsers met een veelvoud aan eetgelegenheden en Geneve is Frans georiënteerd met niet alleen de beroemdste opleiding voor topkoks, maar ook wat chiquere restaurants waar je in het Frans moet bestellen. Buiten de grotere steden serveren de restaurants behalve internationaal bekende gerechten altijd lokale specialiteiten. In Zwitserland zijn de gerechten vooral streekgebonden. Een bekend gerecht is rösti en kaas in bijvoorbeeld raclette of fondue. Daarnaast is de Zwitserse chocolade bekend. Heerlijk als voorgerecht of bij de borrel is het 'Trockenfleisch", flinterdun gedroogd rundvlees. Overal kom je "Geschnetzeltes" - kalfsvlees in roomsaus – tegen. Aan de Zwitserse meren zijn visgerechten favoriet.
 

 

 

De Zwitserse keuken is in de loop der tijd beïnvloed door veel verschillende volkeren en culturen, maar Zwitserland is desondanks zijn eigenheid blijven bewaren. Er zijn grote verschillen tussen de regio's. De bekendste Zürichse schotel is Züriger Geschnetzeltes, kalfsvlees in een wijn- en roomsausje. Heel populair zijn de verschillende variëteiten Würst, worst. Deze gerechten worden vaak opgediend met rösti, gesnipperde aardappelen, die men samen bakt als één grote, dikke pannenkoek. Vaak mengt men de rösti met spek, uien, kaas of appel.

Kaasfondue, hét nationale gerecht van Zwitserland, komt eigenlijk uit Wallis. Ook raclette, kaas die je in kleine porties laat smelten, komt uit die streek. Raclette wordt vaak opgediend met augurken, zilveruitjes en aardappelen. Toch kun je beide gerechten overal in de stad verkrijgen, zeker in de toeristische restaurantjes.

Zwitserland staat boven alles bekend om zijn kazen. Kaas wordt er op veel verschillende manieren gegeten: bij het ontbijt, in een salade of een gerecht verwerkt of gewoon als snack. In totaal zijn er
meer dan 400 soorten Zwitserse kaas. Elke kaas heeft zijn eigen smaak, kleur en textuur. De meeste kazen worden geproduceerd door kleine familiebedrijven. De populairste van alle Zwitserse kazen is Emmentaler. Deze kaas is heel geschikt voor de fondue. Andere bekende kazen zijn Gruyère, Tête de Moine, Appenzeller, Sbrinz, Tilsiter, Vacherin Fribourgeois en raclette.
In de Duitstalige gebieden van Zwitserland wordt een restaurant ook wel Beiz of Gasthaus genoemd. In een Kneipe kun je meestal terecht voor een eenvoudige maaltijd. Stübli zijn meestal gespecialiseerd in een bepaald gerecht.

 

Raclette is een nationaal gerecht van Zwitserland. Heerlijk tijdens de koude winteravonden met vrienden racletten. Raclette is een gerecht met speciale raclettekaas, gemaakt voor dit gerecht. Wat het precies is, hoe het te werk gaat en extra's vindt je in dit artikel.

Raclette komt van het Franse ‘râcler’, wat schaven of schrapen betekent.
Het is gezellig tafelen onder het genot van een gerecht met heerlijke kaas en een drankje. Een ronde (raclette) kaas wordt doormidden gesneden. Deze wordt op een raclettestandaard geplaatst en verwarmd bij een vuur of bij een speciale racletteoven. Na een tijdje is de kaas gesmolten en wordt het afgeschraapt. De gesmolten kaas wordt afgeschraapt met een mes en op een bord geschept. Daarbij worden gekookte aardappels (met schil), augurken en zilveruitjes geserveerd. Op tafel staat een schaal met een paar soorten ham, salami en rookvlees, wat ook heerlijk te combineren is met de raclettekaas.
Als extra staat er stokbrood op tafel. In het algemeen drinkt men er witte wijn of thee bij.

Vroeger verbleven de herders in de bergen bij hun vee. Het enige wat zij bij zich hadden bloem, voor het brood bakken, kaas en vlees. Het water en de melk was niet zo moeilijk om te verkrijgen.
De kaas werd gesmolten boven het vuur en als het gesmolten was, werd dit afgeschraapt op een stuk brood.

 
Over het algemeen hebben de Zwitsers
heerlijk brood. Een traditioneel Zwitsers brood is Zopf, een in mekaar geweven zacht brood. In de winkels vind je een enorme verscheidenheid aan kazen, maar ook droge worst en ham zijn alomtegenwoordig. Als ontbijt eten de Zwitsers vaak muesli. Deze gezonde havermoutmix werd eind 19de eeuw door een Zwitser uitgevonden, dokter Bircher-Brenner.

Zwitserland staat bekend om haar heerlijke
chocolade. Er bestaan verschillende lekkere chocoladedesserts. Maar ook andere zoetigheden, zoals cake en gebakjes, doen het hier goed. Mandelfisch is een amandelcake in de vorm van een vis.

Bij de maaltijden drinkt men vaak
mineraalwater uit de Zwitserse bronnen. Bekende merken zijn Henniez, Fontessa, Valser, Passugger en Aproz. Een Zwitserse frisdrank is Rivella, wat gemaakt wordt met melkwei. Het populairste warme drankje is koffie, dat op veel verschillende manieren gedronken wordt.

Wijnen

Over het Zwitserse bier zullen we het hier niet hebben. Voor bier ga je een plaatselijk café in waar de lokale bevolking zit en bestelt gewoon het merk dat ze daar schenken.
Niet veel Nederlanders weten echter dat Zwitserland een groot assortiment eigen wijnen heeft, uitstekend van kwaliteit en zeer betaalbaar. De Zwitserse wijn wordt niet geëxporteerd en gooit internationaal dus ook geen hoge ogen. In Zürich staan meerdere goede wijnhuizen, met lekkere wijnen uit de kantons Genève, Vaud, Wallis en Neuchâtel. Vooral de witte wijnen zijn lekker, met de rode moet je iets beter oppassen. De populairste witte wijn is de Fendant uit Wallis. De beste rode wijn is Dôle, ook uit Wallis. De meeste wijnen komen dan ook uit het Walliser Rhônedal, de streek langs het Meer van Genève en de meren in de Jura en uit Ticino. Na de maaltijd is het tijd voor een Zwitsers hartversterkertje als Pflümli, Kirsch of Poire Williams.

Er bestaan ook een aantal Zwitserse sterke dranken, meestal op basis van fruit uit de boomgaarden. Kirsch is een kersenlikeur, Willliams wordt gemaakt van peren. Bretzi is een brandy van verschillende soorten fruit. In de Franstalige delen maakt men pruneau, van pruimen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eten/drinken Zwitserland

 

Goedkoop vliegen

 

D-reizen

 

 

 

 

 

Germanwings

 

Voetbalreizen

 

Voetbalreizen OAD

 

 

 

 

Champions League

 

champions league

 

Uefa Cup

 

UEFA Cup site

 

Bibliotheek

 

voetbalvandalisme

 

 

 

Voetbalclubs

 

Nederlandse clubs

 

 

Voetbalbonden

 

Alle voetbalbonden

 

Nederland KNVB

 

UEFA

 

FIFA

 

 

Fans & Politie

 

CIV voetbalvandalisme

 

 

Football against racism

 

FARE

 

Show the red card

 

Kick it out

 

Football Unites

 

 

 

 

 

Nedstat Basic - Free web site statistics