HOME          FSI         KOS          PROGETTO ULTRA          FSF         LIS         ZURICH

 

   Club Links

 

  STADIONVERBODEN

  Euro 2004

  Supportersprojecten

  Fan Projekte  (D)

  Bibliotheek

  Voetbal & racisme

  Fan organisaties

  Fans & politie

  Champions League

  UEFA Cup

  World Cup 2006

  Alle Europese Clubs

  Alle Voetbalbonden

  Ground hopping

  Alle stadions

  Supporter sites NL

  Supporter sites int.

  Wie wij zijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUPPORTERS NIEUWS

 

Kamerlid Rijpstra: “Geen supportersproject: licentie kwijt.                       

 

 

    

Clubs in het betaalde voetbal moeten verplicht worden te werken met een supportersproject, zoals bij FC Groningen. Clubs die dat weigeren zouden hun licentie voor het spelen van betaald voetbal moeten verliezen.

Dat stelt VVD-kamerlid Jan Rijpstra in schriftelijke vragen aan de ministers van volksgezondheid, welzijn en sport en binnenlandse zaken. De VVD'er baseert zijn vragen op het onderzoek van Intraval naar het Groninger supportersproject.

Het supportersgeweld is sterk afgenomen, terwijl de politie veel minder tijd kwijt is aan thuiswedstrijden van FC Groningen. Van Rijpstra hoeft het Groninger project niet overal exact gekopieerd te worden. "Maar als een club helemaal niets wil, mag de KNVB wat mij betreft de licentie van zo'n club intrekken. Gaat het tenslotte fout, dan komt de ellende bij de samenleving terecht, terwijl de belastingbetaler opdraait voor de extra politiekosten."

Een halvering van het aantal arrestaties, een spectaculaire daling van het aantal opgelegde stadionverboden, 35 procent minder politie-inzet en louter tevreden gezichten. Uit onderzoek van bureau Intraval blijkt dat het supportersproject bij FC Groningen aan de verwachtingen voldoet.  In zijn onderzoek heeft Intraval gesproken met alle betrokkenen en de cijfers van de eerste helft van drie voorgaande projectloze seizoenen vergeleken met die van de eerste helft van dit seizoen. Vergeleken met vorig seizoen is het aantal arrestaties bij uit- en thuiswedstrijden gehalveerd, 29 vorig jaar tegenover 14 dit jaar. In de eerste helft van dit seizoen kregen 13 mensen een stadionverbod opgelegd, vorig jaar waren dat er 28. Deze cijfers hebben weer tot gevolg dat de politie veel minder tijd kwijt is aan wedstrijden van FC Groningen. Uit het onderzoek blijkt dat de inzet van de politie met 35 procent is gedaald. Daar komt nog eens bij dat FC Groningen deze seizoenshelft de zwaarste risicowedstrijden in het Oosterpark al heeft gespeeld, met uitzondering van die tegen FC Twente. Het idee voor een supportersproject werd in de zomer van 2002 gelanceerd door raadslid Geert Spieker van de Stadspartij en kreeg daarom de naam plan Spieker. Achterliggende gedachte was supporters met een stadionverbod bij het Oosterparkstadion weg te houden. Het was deze groep die veel problemen rond het stadion veroorzaakte. Op de tribunes zelf worden oud-hooligans ingezet om sussend op te treden zodra de vlam in de pan dreigt te slaan. Op de achtergrond zijn twee supporterscoördinatoren actief. Met een rake penalty schopte burgemeester Jacques Wallage het project vorig jaar april van start in het Oosterparkstadion. Diezelfde Wallage praat vandaag met zijn wethouders over het onderzoek van Intraval en de toekomst van het supportersproject. Daarbij zal onder meer over geld gesproken worden. Het project heeft de gemeente tot nu toe 150.000 euro gekost, FC Groningen betaalt 10.000 euro. Intraval adviseert in elk geval verlenging van het project. Het bureau stelt daarnaast dat het ook toegepast kan worden bij andere clubs in het betaalde voetbal. VVD-kamerlid Jan Rijpstra riep afgelopen najaar al dat alle clubs het Groninger model moeten volgen.

Stadionverbod

De supporters met een stadionverbod moeten zich bij thuiswedstrijden van FC Groningen melden in café Boone in de Oosterpoort. Sommige supporters hebben een stadionverbod van enkele jaren. Door mee te doen aan het project kunnen de zogeheten stadionverboden de duur van hun straf aardig inperken. Op dit moment doen 17 mensen met een stadionverbod mee aan het project. Als beloning daarvoor mogen ze komende zondag allemaal het stadion in om de thuiswedstrijd tegen RKC te bekijken. Voor twee stadionverbodenn zit de straf er vanaf volgende week op. Door deelname aan het project, hebben ze een jaar van hun straftijd afgehaald.

 

Stadionverbod lost niets op.                        17 februari 2004

 

 

       

Stadionverboden leiden niet tot vermindering van geweld, maar verplaatsen alleen het probleem. Drs. A. van Dongen pleit in zijn afstudeerscriptie van de Universiteit van Tilburg voor afschaffing of, in ieder geval, een vermindering van het aantal stadionverboden. Maar de KNVB ziet daar geen heil in en vindt behoud absoluut noodzakelijk.

Uit het onderzoek van Van Dongen blijkt dat voetbalsupporters met een stadionverbod tijdens hun verbod vaker geweld gebruikten op housefeesten, in cafés, op vakanties en op bus- en trein stations. Meestal was het geweld tegen andere supporters gericht. "Vaak gaan fans op zoek naar alternatieven, omdat ze hun grief niet bij het voetbal kunnen halen en toch op zoek zijn naar een kick." Volgens Van Dongen wordt het daardoor een breder en groter probleem. "Door afschaffing van het verbod blijft het probleem in en om het stadion. Het geweld is dan beter beheersbaar, omdat het zich afspeelt op een relatief klein terrein." De KNVB wil personen die zich misdragen blíjven weren uit het stadion. "Wij voelen ons niet verantwoordelijk voor geweld op niet-wedstrijddagen. Dat is een maatschappelijk probleem, waar vooral de overheid zich op moet richten", zegt F. Huizinga, woordvoerder van de KNVB. Bestuursvoorzitter van TOP Oss, P. Lansaat sluit zich hierbij aan. "Voor ons werkt het verbod prima. Ze verbannen het geweld uit het stadion." Van Dongen pleit ervoor om in ieder geval het aantal verboden te verminderen. Het afgelopen seizoen kregen 1131 mensen een stadionverbod van de KNVB. De effectiviteit gaat hierdoor verloren, denkt Van Dongen. "Supporters vechten altijd in een groep vanwege de kick, status en goedkeuring. Als slechts een paar mensen een stadionverbod hebben dan is de kans klein dat die supporters ergens anders gaan vechten, omdat ze geen grote groep om hen heen hebben." Bij FC Den Bosch zijn er zo'n dertig stadionverboden op een paar duizend supporters an de club. J. Samuels, voetbalcoördinator van politie Den Bosch is altijd betrokken bij de uit- en thuiswedstrijden. "Ik heb niet het idee dat het geweld zich verplaatst. FC Den Bosch heeft een kleine groep supporters die wij goed kennen. Wanneer iemand zich misdraagt in een ander deel van de stad, weten wij ervan." (SOVS)

 

Steun voor supporters bij EURO 2004 in Portugal.       10 februari 2004

 

 

      

Supporters die in juni in Portugal zijn voor Euro 2004 zullen ondersteund worden door ‘fan-teams’ uit hun eigen land.

De FSI (Football Supporters International), een samenwerkingsverband tussen de Duitse Koordinationstelle Fanprojekte (KOS), de Engelse Football Supporters Federation (FSF), de Italiaanse Progetto Ultra, de Zwitserse Fan-Projekte en het Nederlandse Euro Support, zal tijdens Euro 2004 supportersteams uit de deelnemende landen inzetten die als een soort helpdesk en gastheer gaan optreden voor de eigen supporters. Deze aanpak is met succes in Nederland uitgeprobeerd tijdens Euro 2000.

Het Nederlandse team in Portugal zal bestaan uit supporterscoördinatoren van de diverse Nederlandse supportersprojecten. De teams, die gaan werken onder de naam FEW (Fan Embassy Workers) worden ter plaatse gesteund door zogenaamde ‘home-teams’: teams van supporters uit de speelstad, die de taal spreken en hun stad goed kennen. Doel is om te voorkomen dat door taalproblemen, gebrek aan informatie en communicatie of onduidelijkheden over hoe zaken geregeld zijn, het plezier van Euro 2004 voor de supporters wordt vergald. De FEW teams hebben tot taak supporters uit hun eigen land te informeren over zaken die voor een supporter belangrijk zijn: Hoe kom ik aan kaartjes voor de volgende ronde? Waar kan ik nog een slaapplaats of camping vinden? Waar vind ik een goed(koop) café of restaurant? Wat is de snelste en goedkoopste manier om bij het stadion te komen? Etc. De FEW teams helpen supporters als bijvoorbeeld de spullen gestolen zijn, je uit het hotel gezet bent, je vriend is opgepakt door de politie, als je naar het ziekenhuis moet of je tickets of paspoort kwijt zijn. De FEW teams zullen waar mogelijk ook misverstanden voorkomen als gevolg van taalproblemen. De FEW teams zijn er voor de supporters en bemoeien zich niet met ordehandhaving en veiligheidsproblemen. Illya Jongeneel van Euro Support: “ Grote toernooien worden nog teveel als veiligheidsprobleem gezien en voetbalsupporters als potentiële hooligans. Portugal zet per wedstrijd 4000 man politie in. Dan loop je al gauw het risico dat door misverstanden of door onduidelijkheden politie en supportersgroepen agressief op elkaar gaan reageren. Toestanden als in België bij de Euro 2000 willen we voorkomen. Supporters komen naar Portugal voor het feestje dat zo’n EK is; voor de sfeer, de zon en om al die supportersgroepen uit andere landen te ontmoeten. Irritaties kunnen de goede sfeer behoorlijk verpesten. Een deel van die irritaties onder supporters kan je voorkomen door duidelijkheid te geven over hoe zaken geregeld zijn en door supporters die in de problemen komen te helpen. Daarvoor zijn de FEW teams. Die spreken je eigen taal, weten waaraan supporters behoefte hebben, beschikken over vrijwel alle informatie en kennen de stad en de gewoontes van het land omdat ze samenwerken met home teams van Portugese supporters.” De FEW teams worden constant op de hoogte gehouden van de laatste informatie door het eigen coördinatiecentrum. Voor de teams worden twee basiskampen ingericht: 1 in Porto en 1 in Lissabon. Vanuit de basiskampen gaan de teams aan het werk in de steden waar supporters van hun land verblijven. Op wedstrijddagen zijn ze in de speelstad en opereren deels op straat en deels vanuit de “fan ambassade” in de stad.

De FSI heeft onlangs in Lissabon een eerste presentatie gegeven van  de werkwijze die bij de Euro 2004 gehanteerd gaat worden. De komende maanden zullen  de speelsteden bezocht worden om ter plaatse  alles zo goed mogelijk te regelen. De plaatselijke autoriteiten zijn enthousiast over de aanpak. De Portugese politie neemt vooralsnog een afwachtende houding aan.

 

 

Hardere aanpak alleen helpt niet.        21 januari 2004

 

 

      

Stadionverboden zijn zinloos als ze door de voetbalsupporters moeiteloos kunnen worden omzeild en de maatregelen van de KNVB tegen hatelijke of discrimi-nerende spreekkoren werken averechts. In zijn verzet tegen de 'symptoom-bestrijding bij het voetbalvandalisme' kreeg NEC-bestuurslid Martin van Straaten gisteren bij een door hem georganiseerd symposium zelfs bijval van de Nijmeegse burgemeester Guusje ter Horst. De Nijmeegse hoogleraar gezinspedagogiek Jan Gerrits pleitte voor een 'Delta-plan' om de toenemende agressie in de samenleving te beteugelen. Ter Horst wil dat mogelijk gewelddadig gedrag bij kinderen tot vier jaar reeds door de consultatiebureaus in kaart wordt gebracht. Ook de betaald voetbalclubs worden met steeds jongere vandalen geconfronteerd, constateerde NEC-voorzitter Hans van Delft. Naar Engels voorbeeld participeert NEC momenteel in een project van het onderwijsinstituut ROC Nijmegen om kinderen reeds in een vroeg stadium bij de club te betrekken. 'Het effect is nog moeilijk in te schatten', meent bestuurder Van Straaten, bij NEC verantwoordelijk voor veiligheid en supporterszaken. 'We hopen kinderen te prikkelen door ze diverse cursussen te laten volgen in een voetbalklimaat. Jongeren lopen ook stages bij NEC, we hebben zelfs studenten die de maaltijden voor de spelers verzorgen.' Alleen straffen werkt niet, meent Van Straaten. 'In de groepen, waarin vandalen verkeren, levert een stadionverbod juist een hogere status op. Deze mensen zijn hun hele leven al gestraft. Ze lachen om de straf, die wij daar als voetbalclub bovenop leggen. Echte hooligans laten slechts zien dat een stadionverbod ze niet raakt. Een dergelijk middel werkt alleen voor mensen met ons referentiekader, zij schakelen simpelweg hun emoties uit.' Stadionverboden zijn wel degelijk effectief, betoogde Ajax-directeur Arie van Eijden, al zouden die volgens hem aan een meldingsplicht moeten worden gekoppeld. Ter Horst uitte haar twijfels en NEC weet wel beter. Van Straaten: 'Ik heb bij Ajax gezien dat mensen met een stadionverbod lachend de tweede ring in de Arena beklommen, niemand hield ze tegen. Die jongens lachen zich rot als ze het onvermogen van dit systeem aan de kaak kunnen stellen.' En de drie-stappen-regeling tegen het verbale geweld in de stadions - van een waarschuwing tot het eventueel staken van een wedstrijd - leidt alleen tot competitievervalsing, meent Van Straaten. 'Nu roepen supporters tankerjoden inplaats van kankerjoden en moeten wij als club op videobeelden bepalen of ze een k dan wel een t uitspreken. Hou toch op zeg! En denk jij nou dat een kwaadwillende supporter luistert naar deze bestuurder met zijn stropdasje? Als ik de voormalige minister van Justitie, Hirsch Ballin, zag, dacht ik ook: en jij moet boeven vangen?' Om de oorzaken en niet alleen de uitwassen van het supportersgeweld te bestrijden, moeten clubs volgens Van Straaten het marktmechanisme volgen. 'Het is een gouden regel in het bedrijfsleven dat je moet aansluiten bij de klant. Ik heb achttien jaar in de hulpverlening gezeten en talloze kinderen behandeld. Maar ik heb nooit aan de ouders gevraagd wat ik met ze moest doen, wat er van ze terecht moest komen.' Zonder dialoog is elk beleid gedoemd te falen, luidt dan ook het motto bij NEC. Van Straaten: 'De meest elementaire vraag heb ik als hulpverlener nooit gesteld. Altijd had ik die hautaine houding dat ik het beter wist. In de hulpverlening wordt de fundamentele fout gemaakt door een ontspoord kind meteen uit het systeem te halen en de verbinding met zijn ouders te verbreken.'  Die fout wenst Van Straaten niet te maken met de harde kern van NEC. 'Je moet nooit afscheid nemen van mensen. Voor ons begint het pas als een supporter van NEC een stadionverbod krijgt. Ik pak hem bij zijn lurven en laat hem niet meer los. Ik heb met de moeilijkste doelgroepen gewerkt, maar innovatief beleid wordt vaak gefrustreerd door bureaucratie en onnozelheid.' Psychotherapeut Frans de Laat waarschuwde juist voor een te coulante houding tegenover hooligans. 'De generaals onder de vandalen moet je het stadion uitflikkeren, elke dialoog met hen is zinloos. 'Het zijn ijskast-kinderen, die met hun agressie telkens de Noordpool herscheppen. Ik interviewde laatst een PSV-fan, die zijn liefde voor de club alleen kon uiten door middel van geweld. Schoppen en slaan voor PSV, het was vanzelfsprekend geworden.' En uitdagend: 'Weten jullie wat er met die gasten gebeurt als ze twee seresta's of een lijntje coke combineren met enkele baco'tjes? Dan moet je geen discussie willen voeren, maar heel hard voor ze weglopen.'

(Bron: de Volkskrant, 20 januari 2004)


Voetbal, welzijn en onderwijs onder één dak


Voetbalgeweld is een maatschappelijk probleem. Toch voelen clubs zich steeds meer betrokken bij probleemjongeren. Ook NEC. Pal naast de Goffert huizen voetbal, onderwijs en welzijn onder één dak. Psychotherapeut Frans de Laat van de Nijmeegse tbs-kliniek de Pompestichting vindt het spannend om met criminelen te werken. Maar als hij met zijn zoontjes naar Ajax gaat, is De Laat vaak bang. Op de familietribune van de Arena schreeuwt twee keer 45 minuten de verbale agressie. Desondanks toont hij begrip voor voetbalvandalen. De kick en aantrekkingskracht van geweld zijn groot, ervoer hijzelf temidden van de harde kern NEC-fans. Zijn vrouwelijke collega, mee op veldonderzoek, had naderhand slapeloze nachten. "Haar frappeerde de grandioze geiligheid van agressie en massaliteit."  De Laat, die ook voetbalgeweldplegers behandelt, vindt met de Nijmeegse burgemeester Guusje ter Horst dat alcohol uit voetbalstadions moet worden verbannen. "Het slikken van drie seresta's en een paar biertjes heeft een enorm ontremmend effect. Praten met die mensen heeft geen zin. Het is beter het op een hollen te zetten." De psychotherapeut en de burgemeester waren gistermiddag te gast op een drukbezocht symposium van het ROC Nijmegen (regionaal opleidingscentrum) over voetbalgeweld. Tal van deskundigen lieten hun licht schijnen over de doelgroep die zelf ontbrak: de fanatieke harde kern.
In de urenlange discussie over criminaliteit, stadionverboden, spreekkoren en de meldingsplicht kwamen de KNVB-bons, voetbalvoorzitter, rechtspsycholoog, officier van justitie en schooldirecteur niet tot nieuwe inzichten. Bestrijding van voetbalgeweld vergt volgens de aanwezigen een goede mix van harde, repressieve én sociale preventieve maatregelen. Met als kern: pak de notoire relschoppers keihard aan en schrik in 'opvoedprojecten' de meelopers af.  De mix van hard en zacht optreden komt echter niet uit de verf. "Omdat op lokaal niveau politie, justitie, jeugdinstellingen en scholen slecht samenwerken", meldde een ambtenaar van het ministerie van VWS. Hij kreeg de bal direct teruggekaatst: juist tussen de ministeries ontbreekt de samenwerking.
KNVB-directeur Henk Kesler wees samen met NEC-preses Hans van Delft en Ajax-directeur Arie van Eijden op de vele miljoenen euro's, die de eredivisie in veiligheid steekt. En dan is driehonderdduizend mensuren inzet door de politie niet veel.
Van Delft: "Omgerekend is dat dertig miljoen euro. NEC alleen al besteedt jaarlijks structureel bijna een miljoen aan veiligheid." Ter Horst gaf hem gelijk. "De politie in Nijmegen steekt meer manuren in de Vierdaagse dan in NEC. Toch moet de politie-inzet minder, zodat de politie voor andere zaken kan worden gebruikt." De burgemeester waarschuwde voor een waterbedeffect. Met het veilig maken van het stadion houdt je hooligans buiten, maar verschuif je het probleem. "Naar de hangplek of de school. Beschouw die plekken als vindplaats van problematische jongeren, pak hen dan daar in de kraag. Maar daar heeft niemand zin in." Het symposium 'De Man en de Bal' gold als officiële opening van De Eendracht, het fonkelnieuwe multisportcomplex van NEC pal naast de Goffert. Voetbal, onderwijs en welzijn (zeven instanties) huizen hier onder één dak. Hierdoor kunnen probleemjongeren bij NEC betrokken worden. Zowel school als club verwacht veel van De Eendracht, waarvoor al Engelse belangstelling is. Leerlingen worden opgeleid als stewards, verkopen clubartikelen in de fanshop, of helpen in de horeca. Toekomstige onderwijs-assistenten helpen NEC-fans bij hun huiswerk. ROC-directeur Hans Schutte: "Als die leerlingen horen dat een speler van NEC een boete krijgt omdat hij te laat op de training komt, heeft dat enorm veel impact. Meer dan welke les ook."

 
(Bron: de Gelderlander, 20 januari 2004)

 

 

 

 

VOETBAL NIEUWS

    Voetbal International

    Voetbalzone

    Voetbal online

    Voetbal.nl

    NOS teletekst

    Soccernet

    BBC football

    Eurosport

    CNN Soccer news

    World Soccer Tickets

 

 

 

 

 

 www.footballsupporters.info

Copyrights by Euro Support