HOME                KOS                 PROGETTO ULTRA                FSF                ZURICH

 

   Club Links

 

  STADIONVERBODEN

 

  NEC

  PSV

    RKC Waalwijk

    Vitesse

    FC Twente

     FC Groningen

    Fortuna Sittard

      Ajax

 GA Eagles

      Cambuur     TOP Oss

  

  Alle Europese Clubs

  Nederlandse stadions

  Supporter sites NL

  Supporter sites int.

 

 

 

Nederlandse Supportersprojecten

 

Het supportersproject

 

     

Een supportersproject is een samenwerking tussen direct betrokken partijen: de club, de politie, de gemeente, het jongerenwerk en vaak ook de supportersvereniging. Het begint met inventariseren wat er door de verschillende partijen al gedaan wordt om voetbalvandalisme en –geweld te voorkomen. De inspanningen van de verschillende partijen worden vervolgens op elkaar afgestemd.

 

Dat is echter pas het begin. Essentieel is de communicatie met de supporters zelf, de bijsturing van probleemsupporters en het voorkomen dat jeugdige supporters zich laten verleiden ook mee te gaan doen met de hooligans. Deze klus vereist een of meer professionele werkers die deze taken uitvoeren. Werkers die als jongerenwerker, als sportleraar of anderszins ervaring hebben met het omgaan met lastige jongeren. De werker die zich op de jeugdige supporters stort wordt supporterscoördinator (SC) genoemd. De SC is in dienst bij de club of (meestal) bij het lokale jongerenwerk.

 

Hooligans. 

Supporterscoördinatoren zoeken contact met de supporters van de harde kern, meestal in aanvang met degenen die een stadionverbod hebben gekregen. Aan hen wordt, als ze het niet te bont gemaakt hebben, een alternatief voorgesteld, dat neerkomt op het laten zien dat ze zich gedurende langere tijd weten te gedragen. In ruil daarvoor wordt een deel van het stadionverbod omgezet in voorwaardelijk. Doel is de probleemsupporters aanspreekbaar te maken voor de SC, zodat enerzijds interventie mogelijk wordt door de SC bij dreigende ongeregeldheden en anderzijds de SC goed op de hoogte raakt van wat er speelt in de groep en welke plannen er gemaakt worden. Door de samenwerking in het project met club en politie kan deze informatie gebruikt worden bij het bepalen van de inzet bij wedstrijden en het anticiperen op bewegingen in de groep supporters. Supporters worden door de SC geïnformeerd over maatregelen rond een wedstrijd, de wijze van vervoer naar uitwedstrijden en de wijze waarop politie en club op gaan treden tegen supporters die zich misdragen.

Zo wordt duidelijkheid verschaft, hetgeen onrust en onvrede wegneemt. Degenen die van plan waren zich te misdragen worden ontmoedigd doordat zij zich realiseren (en anders maakt de SC dat nog even duidelijk) welke maatregelen er genomen worden tegen supporters die in de fout gaan. In een goed opgezet project treedt de SC ook op als intermediair tussen supportersgroepen en club. Hierdoor is het mogelijk om supportersgroepen die zich positief manifesteren meer ruimte te geven in het supportersbeleid van de club. Essentieel is dat de communicatie, via de SC, tussen supporters enerzijds en club en politie anderzijds leidt tot duidelijkheid, daardoor tot verminderde onvrede onder supporters en tot verhoogde clubbinding.

Het is allemaal geen garantie dat er nooit meer iets mis zal gaan. Betaald voetbal is niet geïsoleerd van de samenleving; staat daar midden in en vormt daarvan voor grote groepen mensen een belangrijk onderdeel. Problemen in de samenleving zullen dan ook altijd ook bij voetbal terug te zien zijn. Maar omdat het gaat om - weliswaar vele duizenden – voetballiefhebbers die zich verbonden voelen met hun club en een heel seizoen lang op de tribune te vinden zijn, zijn supporters minder anoniem en makkelijker aanspreekbaar op hun  liefde voor de club. Dat maakt het mogelijk om problemen te voorkomen.

 

Nieuwe generatie.

 

Met name de projecten die na 1998 zijn opgezet, richten zich op de jeugdige supporters. In het kader van vroege preventie wordt extra aandacht besteed aan het bereiken van de jeugd in de leeftijd van 10 tot 13 jaar via speciale basisschool projecten. Een goed voorbeeld van zo’n schoolproject is te vinden bij Go Ahead Eagles. Bovenbouw klassen van de Deventer basisscholen komen naar het stadion, waar ze samen met een speler van Go Ahead en een politieagent praten over spelregels bij voetbal en in de maatschappij. In een spel moeten ze door het hele stadion antwoorden zoeken op vragen. Later wordt op school nagepraat over wat ze beleefd hebben. Klassen die deelgenomen hebben mogen gratis een wedstrijd van Go Ahead bezoeken in een speciaal voor hen bestemd vak. Op een atractieve en speelse manier worden zo gedragsregels aan de kinderen overgedragen en wordt duidelijk gemaakt dat niet alleen een voetbalwedstrijd onmogelijk wordt als spelers zich niet aan regels houden, maar dat ook in het dagelijks leven en op de tribune van een stadion regels nodig zijn om het voor iedereen leuk te houden. Binnen de clubs zijn er voor dezelfde leeftijdsgroep de junior- of kids-clubs, waar in een vroeg stadium contact gelegd kan worden met de nieuwe jeugdige supporters. Een aantal projecten, bijvoorbeeld het PSV project, heeft aansluitend op de juniorclub speciale activiteiten voor supporters in de leeftijd van 13 tot 18 jaar: de leeftijd waarin de keus gemaakt wordt van wel of niet aansluiten bij de probleemsupporters. Aansprekende – door de groep zelf georganiseerde - activiteiten moeten hen aanspreekbaar houden voor de supporterscoördinator en hen een positieve beleving geven van het “supporters zijn”.

 

 

 

 

 

 

 www.footballsupporters.info

Copyrights by Euro Support