HOME                KOS                 PROGETTO ULTRA                FSF                ZURICH

 

 

  STADIONVERBODEN

 

  Het Project

  De club

  Het stadion

  Thuiswedstrijden

  Uitwedstrijden

  De supporters

  Supporters sites

  Uit de pers 

 

 

   Club Links

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste nieuws

 

Minder supportersgeweld bij FC Groningen FC Groningen

25 februari 2004

 

Minder supportersgeweld bij FC Groningen (c) Marcel Antonisse

GRONINGEN - De overlast rondom voetbalwedstrijden van FC Groningen is fors verminderd. De politie-inzet in uren nam in de eerste helft van het seizoen 2003-2004 af met 35 procent ten opzichte van vorig seizoen. Bovendien waren er geen grote incidenten en daalde het aantal aanhoudingen met 75 procent.

,,De veiligheid en de sfeer in het stadion is verbeterd'', aldus het college van Groningen woensdag bij de presentatie van een tussentijds rapport over het Supportersproject Groningen.

Het project begon februari 2003 met als doel het supportersgeweld rondom de wedstrijden van FC Groningen in te dammen. Centraal staat het begeleiden door oud-hooligans van de harde kern van probleemsupporters.

 

VVD'er Rijpstra: Vandalen verplicht aanpakken

25 februari 2004

Richold Brandsma

 

den haag/groningen - Clubs in het betaalde voetbal moeten verplicht worden te werken met een supportersproject, zoals dat bij FC Groningen. Clubs die dat weigeren zouden hun licentie voor het spelen van betaald voetbal moeten verliezen.

Dat stelt VVD-kamerlid Jan Rijpstra in schriftelijke vragen aan de ministers van volksgezondheid, welzijn en sport en binnenlandse zaken. De VVD'er baseert zijn vragen op het onderzoek van Intraval naar het Groninger supportersproject. Deze krant berichtte gisteren dat dat project uitermate effectief is. Het supportersgeweld is sterk afgenomen, terwijl de politie veel minder tijd kwijt is aan thuiswedstrijden van FC Groningen.

Van Rijpstra hoeft het Groninger project niet overal exact gekopieerd te worden. "Maar als een club helemaal niets wil, mag de KNVB wat mij betreft de licentie van zo'n club intrekken. Gaat het tenslotte fout, dan komt de ellende bij de samenleving terecht, terwijl de belastingbetaler opdraait voor de extra politiekosten."

 

Voetbalgeweld in Oosterpark neemt sterk af

24 februari 2004

Richold Brandsma

 

groningen - Een halvering van het aantal arrestaties, een spectaculaire daling van het aantal opgelegde stadionverboden, 35 procent minder politie-inzet en louter tevreden gezichten. Uit onderzoek van bureau Intraval blijkt dat het supportersproject bij FC Groningen aan de verwachtingen voldoet.

In zijn onderzoek heeft Intraval gesproken met alle betrokkenen en de cijfers van de eerste helft van drie voorgaande projectloze seizoenen vergeleken met die van de eerste helft van dit seizoen. Vergeleken met vorig seizoen is het aantal arrestaties bij uit- en thuiswedstrijden gehalveerd, 29 vorig jaar tegenover 14 dit jaar. In de eerste helft van dit seizoen kregen 13 mensen een stadionverbod opgelegd, vorig jaar waren dat er 28.

Deze cijfers hebben weer tot gevolg dat de politie veel minder tijd kwijt is aan wedstrijden van FC Groningen. Uit het onderzoek blijkt dat de inzet van de politie met 35 procent is gedaald. Daar komt nog eens bij dat FC Groningen deze seizoenshelft de zwaarste risicowedstrijden in het Oosterpark al heeft gespeeld, met uitzondering van die tegen FC Twente.

Het idee voor een supportersproject werd in de zomer van 2002 gelanceerd door raadslid Geert Spieker van de Stadspartij en kreeg daarom de naam plan Spieker. Achterliggende gedachte was supporters met een stadionverbod bij het Oosterparkstadion weg te houden. Het was deze groep die veel problemen rond het stadion veroorzaakte. Op de tribunes zelf worden oud-hooligans ingezet om sussend op te treden zodra de vlam in de pan dreigt te slaan. Op de achtergrond zijn twee supporterscoördinatoren actief. Met een rake penalty schopte burgemeester Jacques Wallage het project vorig jaar april van start in het Oosterparkstadion.

Diezelfde Wallage praat vandaag met zijn wethouders over het onderzoek van Intraval en de toekomst van het supportersproject. Daarbij zal onder meer over geld gesproken worden. Het project heeft de gemeente tot nu toe 150.000 euro gekost, FC Groningen betaalt 10.000 euro.

Intraval adviseert in elk geval verlenging van het project. Het bureau stelt daarnaast dat het ook toegepast kan worden bij andere clubs in het betaalde voetbal. VVD-kamerlid Jan Rijpstra riep afgelopen najaar al dat alle clubs het Groninger model moeten volgen.

Stadionverbod

De supporters met een stadionverbod moeten zich bij thuiswedstrijden van FC Groningen melden in café Boone in de Oosterpoort. Sommige supporters hebben een stadionverbod van enkele jaren. Door mee te doen aan het project kunnen de zogeheten stadionverboden de duur van hun straf aardig inperken. Op dit moment doen 17 mensen met een stadionverbod mee aan het project. Als beloning daarvoor mogen ze komende zondag allemaal het stadion in om de thuiswedstrijd tegen RKC te bekijken. Voor twee stadionverbodenn zit de straf er vanaf volgende week op. Door deelname aan het project, hebben ze een jaar van hun straftijd afgehaald.

 

 

Lof aanpak fans FC Groningen

21 november 2003

Richold Brandsma

 

groningen - De inzet van politie tijdens thuiswedstrijden van FC Groningen is dit seizoen fors gedaald. Ook het aantal aanhoudingen tijdens wedstrijden is gedaald. De politie schrijft dit hoofdzakelijk toe aan het in haar ogen zeer succesvolle Groninger supportersproject.

De Groningse cijfers zijn in tegenspraak met de cijfers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CVI), die enkele dagen geleden bekend werden gemaakt. Dat heeft te maken met de politie-inzet tijdens de wedstrijd waarin PSV kampioen werd. Het CIV meldde dat de politie-inzet in Groningen vorig seizoen fors was gestegen (56,6 procent). Het CIV telde daar echter de inzet van de Eindhovense politie tijdens het kampioensfeest van PSV bij op, omdat PSV in Groningen kampioen werd.

Politiechef Martin Sitalsing: "Dat kan eigenlijk niet, want daar had de Groningse politie niets mee te maken. Er was vorig jaar wel een stijging ten opzichte van het jaar ervoor, maar die was vele procenten lager dan het CIV doet voorkomen." De politie is veel minder tijd kwijt aan thuiswedstrijden van FC Groningen. Vorig seizoen kostte een thuiswedstrijd van de FC de politie gemiddeld 900 uur. In de eerste helft van dit seizoen is dat gedaald naar een gemiddelde van 600 uur. Een daling die volgens de politie te meer opmerkelijk is omdat risicoclubs als FC Den Haag, FC Utrecht, Ajax en Feyenoord al in het Oosterpark op bezoek zijn geweest.

Sitalsing en beleidscoördinator voetbal Geert Engberts tonen duidelijke cijfers. Bij de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht werden in vorige seizoenen twee pelotons mobiele eenheid ingezet. Dit jaar kon worden volstaan met een peloton. Vitesse gold vroeger als een 'zware voetbaldag'. Dit seizoen werd de orde bij die wedstrijd gehandhaafd met 37 agenten.

Het aantal aanhoudingen bij thuiswedstrijden daalde eveneens fors. Tot nu toe werden er 5 mensen opgepakt. Vorig jaar moesten over het hele seizoen 86 supporters mee naar het bureau. Sitalsing en Engberts schrijven de daling voornamelijk toe aan het in februari gestarte supportersproject. Ze zijn lovend over het door raadslid Geert Spieker bedachte project. "Dat staat nog in de kinderschoenen. Toch is in die korte tijd een heel andere tendens ontstaan. We hebben een heel andere verstandhouding met de supporters gekregen. Er is contact. Dat was een paar jaar geleden wel anders", zegt Engberts.

Dat contact leidt er volgens Engberts toe dat de politie de supporters op een betere manier kan benaderen. "Wij ondersteunen het project dan ook volop. De supporterscoördinatoren en begeleiders verrichten erg goed werk. Dat heeft zelfs al geleid tot complimenten van collega's uit steden waar de FC op bezoek is geweest."

 

 

Stadionverbod FC voor één keer opgeheven

11 november 2003

Richold Brandsma

 

groningen - Acht supporters met een langdurig stadionverbod mogen de thuiswedstrijd van FC Groningen tegen RBC op 28 november toch volgen vanaf de tribunes van het Oosterparkstadion. Het gaat om mensen die vanaf het eerste uur meedoen aan het Groninger supportersproject.

De acht mensen met een stadionverbod krijgen éénmalig toegang tot het Oosterparkstadion als beloning voor hun deelname aan het project Aanpak supportersgeweld Groningen. Dat project moet het voetbalvandalisme rond het stadion terugdringen.

Tijdens thuiswedstrijden moeten de supporters die het stadion niet in mogen, zich melden in Café Boone in de Oosterpoort. Dat gebeurt omdat deze supporters in het verleden regelmatig tijdens wedstrijden rondhingen bij het stadion en daar problemen veroorzaakten. Door ze op te vangen op een plek ver uit de buurt, werden de problemen verminderd.

In het project werken de club, de gemeente en politie samen. Alle drie instanties vonden het een prima idee de eerste deelnemers een keer een thuiswedstrijd te laten bezoeken. De KNVB dreigde vorige week roet in het eten te gooien omdat het plan in strijd zou zijn met landelijke afspraken over de handhaving van stadionverboden.

Directeur Hans Nijland van FC Groningen drong in een brief aan zijn KNVB-collega Henk Kesler aan op herziening van dat standpunt. De club kreeg maandagmiddag alsnog toestemming de acht betrokkenen op vrijdagavond 28 november binnen te laten.

Bedenker van het project, Geert Spieker, is opgetogen over de gang van zaken. ''De verhoudingen waren in het verleden wel eens niet zo goed, maar dit komt het vertrouwen over en weer erg ten goede.''

Aanhoudingen

De definitieve evaluatie van het supportersproject wordt over enige maanden bekend gemaakt. Op dit moment zijn er 30 supporters die vanwege een stadionverbod van meer dan twee jaar in aanmerking komen voor deelname aan het project. Van hen hebben 15 inmiddels getekend voor deelname. Met thuiswedstrijden tegen Ajax, Feijenoord, Den Haag en Utrecht, en FC Twente uit, heeft FC Groningen supportertechnisch al een paar 'stevige' wedstrijden afgewerkt. ''Toch zijn er niet meer dan acht aanhoudingen geweest. Ik kijk dan ook uit naar die evaluatie'', zegt Geert Spieker.

 

 

Wedstrijd RBC als beloning voor 'stadionverboden'

07 november 2003

Richold Brandsma

 

groningen - Marcel Tolhuis van het supportersproject FC Groningen heeft goede hoop dat acht supporters met een stadionverbod op 28 november het Oosterpark in kunnen om de wedstrijd FC Groningen-RBC te bezoeken. De KNVB geeft daarover waarschijnlijk vrijdagmorgen uitsluitsel.

Het bezoek aan RBC geldt als een beloning voor de 'stadionverboden' die vanaf het eerste moment hebben meegewerkt aan het supportersproject en zich bij elke thuiswedstrijd van de FC trouw melden bij de Boone Bar in de Oosterpoort.

Onderdeel van het project is de mensen met een stadionverbod bij thuiswedstrijden weg te houden van het stadion, omdat het in het verleden regelmatig fout ging buiten het Oosterpark. Politie, gemeente en FC Groningen vonden het een prima idee de stadionverboden op 28 november, als er tegen RBC wordt gespeeld, binnen te laten in het stadion. De KNVB gooide deze week echter roet in het eten en wil niet meewerken.

Heroverwegen

FC Groningen heeft er vervolgens bij KNVB-directeur Henk Kesler op aangedrongen dat standpunt te heroverwegen. Kesler is op dat verzoek ingegaan en maakt waarschijnlijk vrijdagmorgen bekend of de stadionverboden al dan niet de tribune op mogen.

Overigens groeit het supportersproject van FC Groningen als kool. Inmiddels melden zich bij elke thuiswedstrijd van FC Groningen 15 mensen met een stadionverbod in de Boone Bar.

 

 

'Knuffelproject' hooligans scheelt politie veel werk

13 oktober 2003,

Koos Bijlsma

 

groningen/meppel - Het zogenoemde supportersproject van FC Groningen scheelt de politie zo'n 16 procent aan inzet van manschappen rond de wedstrijden van de profclub. Het aantal aanhoudingen is behoorlijk teruggelopen, en ook het aantal stadionverboden is gedaald.

Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd tussenrapport over het supportersproject. Sinds begin dit jaar doen voormalige leden van de harde supporterskern van FC Groningen (Z-side) dienst als begeleiders. Ze bouwen een band op met supporters om uitwassen te voorkomen. De eerste indicaties zijn positief: het project werpt vruchten af.

Tweede Kamerlid Jan Rijpstra (VVD) uit Meppel is ronduit enthousiast over de Groningse aanpak. Hij vindt dat alle betaald voetbalclubs op deze manier de begeleiding van supporters ter hand moeten nemen. De KNVB zou clubs die hiertoe niet bereid zijn, zelfs hun licentie moeten afnemen, meent Rijpstra.

Het Groningse project, waarvan raadslid en ex-Z-sider Geert Spieker van de Stadspartij de geestelijke vader is, is voornamelijk bekostigd door de gemeente Groningen. De gemeente stak er 150.000 euro in; FC Groningen droeg 10.000 euro bij.

Deze verhouding zou andersom moeten zijn, meent het VVD-kamerlid. ''Afgezet tegen de salarissen van de trainer en de spelers is deze bijdrage van de club voor het supportersproject erg mager.''

Kamervragen

In kamervragen aan minister Remkes (binnenlandse zaken) en staatssecretaris Ross (sport) dringt Rijpstra aan op het opschroeven van de eisen aan de voetbalclubs op dit terrein. Rijpstra sluit zich volledig aan bij burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam, die zich eveneens stoort aan de grote inzet van politiemensen bij betaald voetbalwedstrijden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 www.footballsupporters.info

Copyrights by Euro Support